Viktminskning

Detox är inte en viktminskningsmetod. Däremot kan du ibland gå ner ett par kilo av din detox även fast det inte är själva syftet. Detox kan dock fungera som en kickstart till ett nytt hälsosamt liv och för en sedan långsiktig viktminskning.


Viktminskning

Viktminskning med detox

En detox har som syfte att hjälpa kroppen att rensa sig från gifter och slaggprodukter, däremot är detox inte en viktminskningsmetod. Det kan dock hända att du förlorar några kilon med detox. Detta för att födan i en detox innehåller mycket frukt och grönt samtidigt som det är få kalorier jämfört med vad du förmodligen burkar äta.

Kickstart för en viktminskning

En detox kan däremot fungera som en kickstart i ett längre viktminskningsperspektiv. Då du först med hjälp av detox rensar ut kroppen och sätter igång matsmältningsorganen för att sedan hålla en hälsosam livsstil med mycket träning och en näringsrik kost i ett längre perspektiv.

Viktminskning – så gör du

När du går ner i vikt ska du göra detta säkert och långsiktigt. Ett halvt kilo i veckan är mer än tillräckligt. Svält dig inte. Att äta så pass lite att du hela tiden är hungrig kommer inte bara göra så att din ämnesomsättning stannar av. Dessutom kommer du ha svårt att klara av att följa din diet.

Tänk därför långsiktigt och gör små steg i taget. Välj en livsstil som kan tänka dig leva med i resten av ditt liv:

Träna något roligt

Börja träna något som du tycker är kul. Exempelvis dans, innebandy, simning, klättring med mera.

Lägg även till morgonpromenader eller kvällspromenader med en kompis för att få extra fart på förbränningen i de perioder du orkar.

Ät vanlig hälsosam mat

Ät tre stora mål om dagen och två-tre små mellanmål mellan målen för att orka. Lunch och middag ska följa tallriksmodellen, en portion räcker.

Mellanmål kan vara en frukt, en knäckemacka, en näve nötter, lite yoghurt…  ja, något litet som inte gör dig mätt men som får dig att orka till nästa mål.

Minska på sockret i ditt liv

Uteslut all form av rent socker. Detta kan vara väldigt jobbigt i början då många nästan känner sig beroende av socker. Men socker gör dig tjock samtidigt som det inte ger någon näring.

Om det är svårt att minska på sockret

Är det svårt att sluta helt kan du tillåta dig att äta socker på exempelvis lördagar. Men ät inte för mycket dessa dagar. Tio bitar smågodis räcker. Välj de med omsorg och njut av de ordentligt.

Blir du godissugen en vardagskväll så kan det vara så att du är hungrig då du kanske inte har ätit ordentligt. Ofta kommer hungern ikapp på kvällen. Försök då att äta större mål till frukost och lunch istället för att se om det blir någon förändring.

Det kan också vara så att ditt godissug är törst. Drick därför ett glas vatten innan du äter godis för att se om det hjälper.

Vill du verkligen ha någonting sött trots detta så finns det mängder av alternativ till godis som du kan se till att lagra upp hemma och ta lite av när det är svårt att låta bli: Mandlar, russin, fruktsallad, mörk choklad, morötter med dipp, kastrullpoppade popcorn med mera.