Inget vetenskapligt stöd

Forskare anser att ordet detox kan vara missvisande. Det finns inget vetenskapligt stöd att detox har en renande effekt mot "gifter". Däremot anser forskarna att dieten är bra på så sätt att man äter mer hälsosamt – vilket alltid är bra för kroppen.


inget vetenskapligt stödEnligt förespråkare så rensar en detox kroppen från gifter. Detta genom att under ett par veckor äta mer frukt och grönt samt mer vegankost.

Michal Sjöström, hälsoforskare och toxikolog på Karolinska i Stockholm, säger till SVT att det finns en del gifter som lagras i kroppen så som kadmium från spannmål, bekämpningsmedel i frukt och kvicksilver från fisk. Men att det inte finns något vetenskapligt stöd för att detox skulle hjälpa kroppen att driva ut detta.

”Jag har arbetat i arton år men vet fortfarande inte vad som menas med slaggprodukter eller plackrester. Inom forskningen går det inte att särskilja gifterna på det sättet. Kroppen är mer komplex än så. Kroppens reningsorgan är experter på att ta hand om gifter på egen hand” säger han till SVT.

Däremot så avfärdas inte detoxen helt. Michal Sjöström anser ändå att en detox kan ha goda hälsoeffekter i och med att människor bryr sig om vad de stoppar i sig och tar hand om sin hälsa.

Lotta Klinge Härberg, verksamhetschef på dietistkliniken vid Karolinska, säger till SVT att det som händer med din kropp när du detoxar är att om du drar ner på energiintaget så kommer dina blodfetter att minska och du kommer gå ner lite i vikt. Men vad hon vet så är det inte några gifter som blir utdrivna. Hon skulle istället vilja döpa om detox till att ”boosta” istället.

”Att äta frukt och grönt är bra men att tro att det driver ut gifter i kroppen kan vi idag inte säga”, säger Lotta Klinge Härberg.